Wil jij op de hoogte gehouden worden als er een nieuw blog verschijnt?

 

“Leren van je klanten? Waar heb jij het over?” Klanten spiegelen, net als alles om ons heen, ons innerlijk. Dus ook mijn klanten spiegelen mij.


 

Wat is spiegelen?
Spiegelen is het idee dat alles om je heen jouw wereld weergeeft. Jouw overtuigingen. Jouw gevoelens. Én jouw kijk op de wereld. Ook klanten spiegelen ons. Ik heb niet voor niets de klanten die ik heb. Vaak zit ik in eenzelfde soort proces of maak ik dezelfde dingen mee als mijn klant. En als ik daarop let, kan ik veel over mezelf leren. Als ik dat wil dan hè....


Niets gebeurt voor niets
Mijn klanten in de afgelopen weken waren vrouwen met een beperking aan het bewegingsapparaat. Net als ik. Wat gek. Wat een toeval. Nee, een spiegel. En gelukkig kon ik de spiegel werkelijk aanvaarden en heeft de afgelopen periode me heel veel gebracht. Ze zeggen wel eens dat niets voor niets gebeurt en na deze enerverende weken weet ik dat dit waar is voor mij.


Voor altijd anders lopen?
Ik merkte al meteen nadat het gips verwijderd was, dat ik weer opnieuw zou moeten leren lopen. Dat mijn voet en mijn spieren weer zouden moeten wennen aan alles. Misschien zou ik wel voor altijd anders lopen. Misschien wel met pijn. Toen ik daar over nadacht kwam er heel veel in me op. We gebruiken onze benen om te lopen, om onze eigen weg te gaan. Wat als de weg die je loopt niet de jouwe is. Dat je met verkeerde ideeën of verkeerde overtuigingen dat pad loopt? Dat je niet jouw waarheid loopt?


Was mijn leven wel MIJN leven?
Dan krijg je klachten aan dat bewegingsapparaat. Denk ik. Want je loopt niet de weg die bij jou hoort. Je negeert een deel van jezelf. Onbewust. Omdat je vindt dat dat er niet mag zijn. Of je verdringt gevoelens. Omdat ze te pijnlijk zijn. De weken die volgden waren pittige weken waarin ik werd gedwongen veel overtuigingen en ideeën opnieuw te bekijken en te herzien. Ik stelde mezelf confronterende vragen. Was mijn leven wel MIJN leven?


Ik leerde mezelf bewust lopen
Want terwijl ik vooruitgang boekte, kwamen mijn oude klachten weer terug. Ik schoot in mijn oude patronen. Ik deed weer wat ik altijd deed. En kreeg dus wat ik altijd kreeg. Ik vertraagde en leerde mezelf (met behulp van de fysiotherapeut) bewust lopen. Bewust bewegen is de enige oplossing. Welke kant ga ik op? Waarheen beweeg ik me. Mijn uiterlijke houding veranderen geeft verandering aan mijn innerlijke houding. Waardoor ik me bewust kan worden van mijn gedachten en overtuigingen. Van de gevoelens die ik opzij schuif.


We leren van elkaar
Zo ook mijn klanten. Na een paar weken klommen zij weer op. Met nieuwe overtuigingen en meer bewustzijn. Met meer zelfvertrouwen. Zij lopen op een andere manier het leven in. Mijn klanten en ik leren van elkaar en lopen mee op elkaars pad. Want ook ik leer nog elke dag. Ja, juist van mijn klanten!